Poszukujesz eksperta od ekstruzji? Zapraszamy do firmy Consfood. Od 1990 roku świadczymy profesjonalne usługo konsultingowe z zakresu ekstruzji żywności. Jesteśmy w stanie doradzić możliwości wdrożenia produkcji ekstrudatów, technologie do wykorzystania, czy też konkretny asortyment produktów.
Mamy wieloletnie doświadczenie, kontakt z producentami maszyn, a także ośrodkami naukowymi zajmującymi się aplikacją ekstruzji w przetwórstwie rolno-spożywczym. Możemy pomóc wdrożyć produkcję ekstrudatów i doradzić, jaką technologię i asortyment użyć. Masz pytania związane z ekstruzją żywności w naszej firmie? Zapraszamy do kontaktu!
Ekstruzja pasz polega na przetwarzaniu surowców i materiałów, które mają pochodzenie biologiczne na pasze, przetłaczane przez specjalne ekstrudery w temperaturze od 140 do 180°C oraz w warunkach wysokiego ciśnienia do komory schładzającej. Proces ekstruzji w znaczny sposób wpływa na przyswajanie składników pokarmowych.
Metoda ekstruzji pozwala pozyskać przekąski śniadaniowe, np. płatki zbożowe, chrupkie pieczywo, makarony błyskawiczne, paszę dla zwierząt domowych i ryb, odżywki dla dzieci, napoje instant, żelatynę, cukierki galaretki, czekolady, czy też gumę do żucia. Metoda ekstruzji ma wiele zalet.
Pozwala: otrzymać produkty o drobnej strukturze, która jest łatwa do strawienia, przetworzyć białko, znacznie podnieść wartość energetyczną paszy, dezaktywować surowe enzymy, a także znacznie obniżyć zawartość antyodżywczych substancji razem z naturalnymi toksynami. Inne istotne zalety ekstruzji żywności i pasz to sterylizacja (temperatura i ciśnienie wytępia bakterie, pleśnie i inne szkodliwe organizmy), kleikowanie skrobi (podczas procesu ekstruzji występuje proces rozkładania skrobi i cukrów złożonych na proste, co poprawia strawność paszy), homogenizacja i możliwość formowania różnych kształtów paszy stosowanych na potrzeby karm dla psów i zwierząt domowych.